"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-01-14

Wendelstein 1.838 m

A Bajor Alpok keleti részén található 1.838 m magas mészköves hegy, mely a Mangfall-hegység része. Az Inn, a Leitzach és a Jenbach folyók völgyei ölelik körül.

Havas Wendelstein tavasszal a Simssee, észak-kelet felől

A felső-bajorok (Oberbayern) “Mária gyermekével” hegynek hívják maguk közt a hegyvonulatot. Valóban, ha észak-kelet felől - pl. Rosenheim vagy Bad Feilnbach felől - figyeljük meg a hegyláncot, egy fekvő női alakot, karján gyermekével láthatunk benne.




Több gyalogos út, de felvonó és fogaskerekű is visz fel a csúcsok közelébe, amiben észak-kelet felől Brannenburg, észak- nyugatról Fischbachau és délről a különösen idilli Bayrischzell községek osztoznak.






1910 elején kezdődött meg többnyire horvát és boszniai vendégmunkások segítségével az első fogaskerekű építése. A szinte kétkezi projekt vezetője, kivitelezője Otto von Steinbeis vállalkozó volt. Bő 2 évig tartottak - gyakran télen is kegyetlen időjárási viszonyok mellett is - a munkálatok, míg 1912. májusában ünnepélyes keretek között átadták az első bajor hegyi fogaskerekűt. Innentől új perspektívák nyíltak meg a bajor hegyi turizmus területén.
Az elektromos fogaskerekű - csak Brannenburgból, attól függően melyik állomástól (köztes állomások Aipl és Mitteralm) - 22,- és 34,- Euróért oda-vissza jeggyel járható az egyéb kombi és kedvezményes jegyek mellett. (2017)
508 m-ről indul, Brannenburgból a 30 perces utazás az 1.724 m-re több alagúton keresztül. A csúcsra onnan gyalog lehet felmenni. Télen különösen csodás a hófehér kacskaringós hegyoldal a vonatból!


Az egykori fogaskerekű emlékére, Brannenburg

A mai fogaskerekű
Külön tároló a sílécek, botok, snowboardok részére a vagonokban




Hótaposós túrázók a meredeken
Egy szemközti napsütötte szirten
A Müncheni Ludwig-Maximiliam egyetem obszervatóriuma és a piros-fehér csíkos Bayerischer Rundfunk (BR) televízió és rádió adóvevője messziről is jól felismerhető. 
A csillagvizsgáló júniustól szeptemberig péntekenként előzetes bejelentkezéssel csoportosan látogatható.
Délről, Bayrischzell felől

Az első időjárási megfigyelések a még ma is fennálló kápolnától történtek. Később, 1962-ben épített időjárás-mérő állomással együtt 130 évig (!) napi rendszerességgel vizsgálták a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, légnyomását, a szél erejét és irányát, a felhők mozgását. 
Ezt a vizsgálatot 2012 őszén anyagi okokból befejezték. Mikor legutoljára fent jártunk eme döntés előtt volt, sokan küzdöttek azért, hogy ez a vizsgálat/szolgálat továbbra is fennmaradhasson. Sajnos sikertelenül.




A 19. században megnőtt az érdeklődés a hegyi túrák iránt. Sok müncheni töltötte szabadidejét a Wendelstein lankáin, csúcsain. Automatikusan adódott az első szállást adó épület megépítése, majd a hétköznapokat is átszövő keresztény vallás-gyakorlás utáni igény, az első kápolna felállítása a Wendelstein szikláin. Egy müncheni professzor, Max Kleiber  jórészt gyűjtött adományokból építtette az újgótikus templomot (templom és kápolna is egyben), melynek toronykeresztjét ő maga vitt fel. A templom belső falán láthatóak a legnagyobb adományozók nevei, országainak címere az egyik ablaküvegben örökítődtek meg. 
1890-ben szentelték fel és azóta is Németország legmagasabban álló templomának címét viseli. Májustól októberig vasárnaponként misét tartanak (télen zárva), és esküvőiket is sokan itt ünneplik, az ország legmagasabb pontján álló templomban talán még emlékezetesebb az "igen".

Wendelsteinkirche, a Wendelstein temploma Németország legmagasabban álló temploma
Télen zárva

Létezett egy csillagvizsgáló-őrtorony is az 50-es - 60-as években, mára azt lebontották.






A felvonóval - csak Bayrischzellből - 14,50 és 22,50 Euróért (2017.) közelíthető meg a csúcs. 792 m-ről indul és 7 perc alatt juttat fel bennünket az 1.724 m-re a zárt kabinos libegő. 
A fogaskerekű és a felvonó kombinálására is van lehetőség. A két állomás között közvetlen buszjáratok szállítják az utasokat. 9,- Euró (2017.) 

A hegy sípályái egyenetlenségükről híresek, ezért csak gyakorlott síelőknek ajánlják.


A felhők felett kikandikálva, A Zahmer Kaiser, dél-kelet felől

A hegyen több látnivaló is szolgál. A Gacher Blick kilátótól megfelelő időjárási viszonyok mellett a közel és távoli hegycsúcsok között válogathatunk. Mintegy 200 hegyvonulat és csúcs fedezhető fel. Táblákon fotókról tudjuk beazonosítani a közeli és távoli magaslatokat. A Chiemgau Alpokon túl a Wilder Kaiser-en át a Großglockner-ig, a Karwendel-en át Németország legmagasabb pontjáig a Zugspitze-ig és a bajor tengerig, a Chiemsee-ig mindent láthatunk egy szikrázó, napos időben.















1864-ben fedezte fel egy helyi lakos a hegyen, a hegyben azt a geológiai szenzációt, amit ma meg is lehet tekinteni. Egy barlangot, mely egy kompett barlangrendszer része. Érdekessége, hogy keletkezése jóval az Alpok kialakulása előtt történt. 
82 cikk-cakkos lépcsőn át jutunk el a varázslatos mélybe, ahol még a legmelegebb nyári időszakban is hó van. Modern információs gépek segítségével némi geológiai és biológiai adatok (német, angol) segítenek a tájékozódásban. 
A különböző kijelölt túraútvonalakon, lépcsők tucatjain (Gipfelweg) további állomásokon mélyedhetünk el a hegy történetében. A mai nyomok elárulják, hogy az ember előtt ezen a területen is szubtrópusi óceán terült el, majd a földmozgások következtében az óceán aljzata felgyűrődött és 1.800 m magasra tolta fel a tengerfenéken lerakódott üledéket, tengeri sün, tintahal, kagylók és egyéb tengeri fosszíliák maradványaira lelhetünk. (Télen ez sem látogatható, érdemes nyári időszakban emiatt is jönni.) 
A 360 o-os panorámalátványért sokan keresik fel a helyet. Idegenvezető nélkül is a rengeteg info-tábla részletesen tájékoztat a hegy keletkezéséről, őstanról, egyéb geológiai jelenségekről. 

Természetesen ennyi látnivaló után a megéhező, megszomjazó turista megpihenhet a körpanorámás Wendelstein étteremben, annak teraszán 1.724 m-en. A több férőhelyes étterem mellett a hatalmas terasz az, ami télen sem marad üres. Egész évben, minden nap nyitva!



Az étterem alagsorában egy képes/szöveges kiállítás ad szintén sok-sok információt a hegy életéről, a fogaskerekű megépítéséről.



Wendelstein (Wendel-csavaralakú, Stein-kő). 
A név eredetéhez társul egy legenda. Egykoron a hegyen élő emberek segítettek az eltévedt idegeneknek a lejutásban, őrizték a hegy kincseit, aranyat, ezüstöt, drágaköveket. Egy nap azonban a völgyben lakó mohó emberek magukénak szerették volna az összes kincset és abban a pillanatban egy fülsüketítő dörrenéssel a kezükben lévő kincs vaskővé változott, csavarodott. 

A hegy egy egész napos kirándulást kitölt és ha picit a környéken is körülnéznénk, akkor egy hosszú hétvége, de egy-két hét kirándulás célpontja is lehet mindazoknak, akik a hegyeket, tavakat, vízeséseket és a bajor falvakat kedvelik.
A naplementében vörösen izzó Wendelstein

8 megjegyzés:

  1. Szívesen nézelődnék egy este abban a csillagvizsgálóban….
    Nagyon jó a 24-es kép, a megnevezett csúcsokkal – van egy pár jó magas hegy arrafelé.

    A youtube-on több videó is fent van, de ezek – szerintem nagyon jók:
    https://www.youtube.com/watch?v=EIS-eZ7ZAHQ
    https://www.youtube.com/watch?v=mVmNwV9l2Ng

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, van jó par felvétel a hegyről fenn. Ezt a kettőt még nem láttam, köszi, nagyon tetszenek! :-)
      A téli ruhában álló templom valami különleges. Így élőben még nem láttam.

      Törlés
  2. Ki hinné, hogy egy hegynek ilyen izgalmas története van?! Mindenféléket építenek rá, emberek tucatjai izzadnak, zihálnak rajta különféle okokból...
    Nagyon-nagyon jók a képek, főleg, hogy több évszakban készültek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp ezért gondoltam, hogy írnom kell róla. Ennyire sokoldalú és érdekes, mindenképpen említésre méltó.
      Köszönöm a feedback-et, így tervezem a jövőben azokat az érdekességeket bemutatni, amelyeket már sokoldalúan volt szerencsém megismerni. :-)

      Törlés