"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017-10-04

A világ legmagasabb tégla viaduktja

Szintén a szászországi Vogtland egy érdekessége az 574 m hosszú és 78 m magas téglahíd a Göltschtalbrücke. 1846-ban kezdték építeni a vasútbővítés végett a szász-frank magisztrál közlekedés egy része ma is.


Az építés vezetője, tervezője, a statikus számítások kivitelezője Johann Andreas Schubert mérnök és tudósnak köszönhető. 80 másik pályázó közül csak neki sikerült a pontos statikai számításaival elnyerni a híd megépítését. Ezzel e teljesítményével ő a világ első statikai számítású hídépítője. Mivel a büdzsé akkor is szűkös volt a lehető legolcsóbb megoldást keresték és az akkori időknek is igen szokatlan anyagot - főleg, hogy agyagban gazdag a terület - téglát használtak fel hozzá. Méghozzá 26 milliót! Csak a kifejezetten szükséges helyeken dolgoztak gránittal.
1851. május 15-én került felavattásra a boltíves, vörös Göltschtalbrücke, ami abban a korban a világ legmagasabb vasúti sínek hídja volt.
Teljes képet csak felülnézetből lehet készíteni a négy emeletről, így a lábak előtt álló néző részletképeket láthat.





J.A. Schubert








Túrautak is vannak a híd környékén
Ha már híd, ha már víz, akkor másnap reggel egy tavat, a Zeulenroda gyűjtőtavak és környékét kerestük fel Thüringiában. A tó partján áll egy Biohotel, amit picit közelebbről is szemügyre vettünk.





Biohotel Zeulenroda
Utószezon révén elég csendes volt a környék, a parkolóban csak mi álltunk meg, a mászópark is pihent, ahogy a csónakok, vizibiciklik, nyugágyak.






A dombra épült park nagyon szép fafaragásokkal van díszítve, igazi őszi hangulat áradt a pici szőlősből.



Ez különösen tetszik a kövekkel

Ötletes és míves




A hotel legfelső emeletén lévő étterem/kávézó látogatható a nem csak szállodavendégeknek is. Kár, hogy időre kellett mennünk és oda már nem jutottunk fel. Talán máskor.
MerkenMerken

8 megjegyzés:

  1. Érdekes a híd, örülök, hogy írtál róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is érdekes, de úgy érzem nincs úgy igazán becsben tartva, nincs akkora reklámja. Amolyan elfeledendő régiség... kár.

      Törlés
  2. Hányszor kellett megfogni azt a 26 millió téglát míg beépítették a hídba. Egyébként gyönyörű, kicsit emlékeztet a római vízvezetékre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, fárasztó munka lehetett, voltak akik meg is haltak az építkezés során.
      Igazad van, valóban emlékeztet egy kicsit a római stílusra.

      Törlés
  3. De szuper ez a híd! Tök jó hogy írtál róla! Nekem teljesen új, most olvastam róla először.
    A hotelnél tetszenek a fa ülőgarnitúrák.

    VálaszTörlés
  4. A hídról régebben láttam egy kisfilmet, nekem nem volt ismeretlen.
    Vajon mitől, miért "Biosee" a hotel ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ott a helyszínen nekem sem derült ki mitől bio a Seehotel. Aztán mikor a honlapjukra tévedtem és elolvastam, a wellness részlegen adott kezelések, lehetőségek miatt adhatták a bio nevet. Gondolom más területeken is ügyelnek erre, mert több díj mellett pl. a Green Brand díjat is megkapták, ami a hosszan tartó, tudatos, környezet-/klímavédő vizsgálatokon megfelelt címet jelenti.

      Törlés