"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-05-22

Illatos Andalúzia 2, Salobrena

Már első nap mikor a szállásunkra mentünk, láttuk az autópályáról, hogy a mellettünk lévő település dombjának tetején egy vár áll. Messziről világított a fehér házak teraszos elrendezésű sorai felett a cakkos várfal.

Salobrena is a fehér falvak közé sorolható
Salobrena arab vára
Salobrena vára és utcái is mind a mór időkről tanúskodnak. Pedig az első kereskedők e partokon a föníciaiak voltak, az erődítményt már a rómaiak építették a kalózok ellen. A mórok nyári rezidenciaként használták, majd miután a spanyol keresztények elűzték őket innen a vár egy börtön szerepét töltötte be. Évszázadokig gazdálkodásból éltek a település lakói és csak az utóbbi évtizedben fedezték fel a turizmus adta lehetőségeket.
A belváros modern épületei, utcái csendesen vártak. Még a helyi piacon sem tolongott a tömeg. A fedett halas csarnokban az üldögélő idős emberek megnéztek bennünket. Mi pedig szép és friss árujukat és azok alacsony árát.











Itt találkoztam először nyíló kristályvirágokkal. Egy magas balkonról omlott le a sok-sok pink színű virágfejes futóvirág. Elsőre azt hittem művirág, pedig dehogy. Ez a Dél-Afrikából származó növény később aztán mindenütt felbukkant utunk során, hol sárga, hol narancs, de főként pink színben.


Kristályvirág
Meredeken és sikátorosan kanyarogtak az utcácskák fel a várig, hívott magához fel. Hangok, illatok szűrődtek ki a házak nyitott ablakain, melyek szinte mindegyikében virágok nyíltak. Nagy örömömre megjelentek a kavicsból kirakott flaszterek, lépcsők. Egyre hangulatosabbá vált a hely számomra.















Felértünk a Plaza del Ayuntamiento kellemes, színes terére, csak a szökőkút csobogása hallott és a magasban csivitelő fecskék. Egy étterem nyitott ajtajai mögül halk zene szólt. Egy-két helyi lassan és némán kortyolgatta borát a kinti asztaloknál, néhány turista fotózott. Leültünk a színes csempékkel kirakott árnyas padokra és magunkba szippantottuk a tér adta érzéseket, eggyé váltunk.






Két harcos macska útja keresztezte egymást. Elég volt egy szúrós, néma tekintet és a gyengébb tovább állt. 

A térről egy ugrás a 16. századi Nuestra Senora del Rosario templom, vakított a napfényben, ahová szintén kavicsos lépcsők vittek fel. Orientális bejárata sajnos zárva volt. De kár!








Kilátás a városra, a tengerre a templomtól
Még feljebb menve hamarosan elértük a vár bejáratát. Belépő: 4,00 Euro (2018) Önállóan, saját tempóban látogatható az arab vár, néhol információs táblák adnak útmutatót.












Sziklára épült óváros 







Visszasétáltunk az újvárosba egy frissítő erejéig, majd autónkkal tovább haladtunk a part mentén a következő településig.

Folyt. köv.

8 megjegyzés:

  1. Elfogadnék egy olyan fát, mint ami a 12es képen látható ! Csodaszépek a TISZTA kavicsos utak, és egyáltalán minden olyan tisztának tűnik !(Vagy csak ügyesen fotóztál ?) Olyan érdekes, hiszen ez is Európa - mégis valahogy egészen más hangulatú...
    Vagy ilyen komoly jelentősége van annak, hogy dél, vagy észak,vagy közép-Európa ?
    Igen, ez lehet csak a magyarázat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy saját citromfát? Nevelhetsz, odahaza megél és terem is.
      Nagyon jól látod, valóban minden ilyen tiszta. Most, hogy harmadjára jártunk Andalúziában elmondható, hogy tisztán tartják, legyen az város, kis falu, hegyi falvak vagy tengerpart. Azon gondolkodtunk mi is, miért nem tud ez így működni más országokban? Mert Spanyolország sem áll gazdaságilag a ranglétrán és ott is sok a turista mégis meg tudják oldani. Szervezettség kérdés és nem pénz, ez bizonyult nekünk.

      Törlés
  2. Nagyon szép helyek!
    A kavicsokkal lerakott bougainvilleás utcák Görögországra emlékeztetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon Görögországra asszociáltam én is. A tengerparti szerpentínes utak pedig kicsit Horvátországra.

      Törlés
  3. Teremtőm, az a kristályvirág!!!!! :O ide nekem a teraszomra :D ohh, de szép! ezért szeretem a délvidéki részeket, mert annyi, de annyi szépséges virág van, nem győz az ember bámulni. Nagyon tudom csodálni mindegyiket.

    A kavicsos utak...mindig Rodosz jut eszembe róla, talán ott láttam a legtöbbet. Sokszor gondoltam arra, hogy mennyit görnyedezhettek felette, míg kirakták azokat az utakat, tereket. De amúgy meg szépséges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld szentül meg voltam győződve - messziről láttam csak az első alkalommal és magasan volt -, hogy az odafenn biztos művirág. Sem levél, sem szár nem látszott csak az a rengeteg virágfej. Közelebb menve és a gépemmel rázoomolva láttam, hogy ez élő. Később aztán más színben is voltak, meg is fogtam, hogy biztos legyek benne. :-D Picit hasonló, mint odahaza a kukacvirág (porcsinrózsa), de sokkal szebb a borzas szirmai miatt.

      Nekem is Rodosz és be kell valljam életemben ott láttam a legszebb kidolgozásúakat, a legtöbbet precíz munkával. Bizonyára nagyon fárasztó lehet széles utakat, tereket a sok kis kaviccsal borítani. Mindig megcsodálom munkáikat!

      Törlés
  4. Micsoda gyöngyszemre leltetek! Nagyon tetszik az egész, úgy ahogy van! 😊 💖

    VálaszTörlés