"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-06-27

Nymphenburg parkja

A bajor főváros München szerencsére rendelkezik több olyan lehetőséggel, ahová el lehet vonulni, ahol ki lehet kapcsolódni a város forgatagából, zajából.
A múlt hónapban ügyintézés után csentünk egy órácskát és elmentünk a Nyphenburgi kastély zöld parkjába.


A bajor Wittelsbachok barokk kastélyának parkja minden évszakban ingyenesen látogatható. Ápolt kertje a kocogóknak (kerékpárosok kizárva a park belsejéből), kutyát sétáltatóknak és a turistáknak is egy kedvelt helye. Tavak, szökőkutak összekötő csatornarendszere tartja a nyári nagy melegben is frissen a levegőt. Mi is azt szerettük volna aznap egy kicsit élvezni.
A park a Natura 2000 európai környezetvédelmi és megőrzési hálózat tagja. Ez az ökológiai hálózat 1992 óta gyűjti, foglalja magába a közösségi jelentőségű természetes élőhelyeket a vadon élő állat- és növényfajok megóvására, hozzájárul természetvédelmi életük fenntartásához. Legyen az erdő, mező/legelő vagy vizes élőhely. Biztos, hogy a ti lakóhelyetek közelében is található egy, remélhetőleg több is! A szervezet weboldalán hamar kilistázhatjátok őket.


Már a kastély előtt rengeteg vízi szárnyas fogadja a látogatókat. Hattyúk, kanadai ludak, különböző récefélék, vadlibák, szárcsák, a csatornákban méretes halak. Sajnos rendszeresen etetik is őket az arra járók, nem is gondolva bele hosszú távon milyen kárt okozva ezzel az ökológiai rendszerben.








A Wittelsbachok nyári rezidenciája volt a kastély épületegyüttese. Termei egyik másik eredeti barokk, rokokó és klasszicista stílusban ma múzeumokat, porcelán gyűjteményt rejtenek, belépővel tekinthető meg mindez. Nyaranta lehetőség van a Würm folyócska csatornává duzzasztott részein gondolázni.




A kastély épületegyüttesének középső része (amelyik látogatható) melletti kapun sétálhatunk be a park látványkertjébe. Eddig engem mindig más virág dekoráció fogadott a görög mitológiai szobrok között.





Hadész






Elértük a csatornán szintén átfolyó, különösen szép lépcsős Kaskade-t (kaszkád). A medencéket szintén görög mitológiai alakok díszítik, plusz két alak, melyek a Dunát és az Isar-t szimbolizálják.



Duna és Isar szimbóluma
A Duna 
Átérve a Pasinger kapun, eltűnik a barokk kert és egy sokkal természetesebb közeg övezi a csatorna két oldalát.





A 230 ha-os terület középső részét jártuk csak be, van még mit mutatnom legközelebb a parkból! A park melletti botanikai kertről már itt írtam.








Tipp: Megéheztünk és kerestünk a közelben egy éttermet. A legközelebbi bajor étterem sajnos zárva volt, így esett a választásunk egy görög étteremre a Notburga Str-én. Pici, keskeny helység, épp teltház volt ezen a hétköznapon és tetszett, hogy van egy kerthelyiségük a hátsó udvarban. Ugyan az is pici, de zöld és hangulatos, a főút zaját kizárva. Gyros-t ettünk salátával. Az olcsó, friss, házi recept kedvező áron nálunk 5 csillagot ért el. Hozzá a kedves kiszolgálás beírta magát az emlékezetünkbe, máskor is felkeressük.

4 megjegyzés:

  1. Ittlétem kezdetekor, amikor még e kastély közelében dolgoztam, igen gyakran elmentem oda munka után, de már nem szeretem, mert ahol most launk, egy ugyanilyen méretű parkkal bíró és még nagyobb, szebb ksatély van, amit kevésbé látogatnak, és nincsenek hattyúk meg libák...szóval nem olyan turistás. Meglepődtem,hogyott is van velencei gondola, a mi kastélyunknál már régen van, de azt hittem, ez csak egyedi eset.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem, hogy azt keresed, amelyik nagyobb nyugalmat kínál. Bár azt gondolom elég nagy ez a park, hogy lehessen benne kicsit elvonulni. Lényegesen jobb ebből a szempontból az Englischer Garten-hez képest.

      Törlés
  2. De szép hely! itt szívesen bóklásznék én is, órákon át :) a frankfurti botanikus kert jutott eszembe róla, kedves emlék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lenne is bővel bóklásznivaló, meglehetősen nagy a park. Majd lesz még innen bejegyzésem. :-)

      Törlés