"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017-12-11

Egy sziget adventje

Csípős hideggel - 6 fokkal, hozzá erős széllel fogadott a Chiemsee kikötője, mikor a Fraueninsel karácsonyi vásárába tartottunk. A legmeleggebben öltöztünk fel.


Rengetegen voltak, hosszú sorokban várakoztunk, a jegyvételnél (5,90 Eu oda-vissza) Gstadt városa felől a szigetre. Minden flottul szervezőkkel történt, irányították a tömeget a kikötőkben oda is és vissza is, hogy sehol se alakulhasson ki dugó.

Fraueninsel
A tó hangos csobbanásokkal, a partra csapdosó hullámokkal zord arcát mutatta. A sziget északi oldalának partszakaszain jégcsapok lógtak, a távoli hegyeket sűrű felhők homályosítottak el, néha hódarát szórt a szél, a bajor hajók rendületlenül és ringatózva szállították utasaikat a tó különböző pontjai között.






A Herreninsel épületei fehérben
Szárcsák
A Fraueninsel 


A nagy hullámok profitálói a vizimadarak voltak. A szelíd tőkés récék fejét szinte alig láttuk. Alámerülve szűrték ki maguknak mindazt, amit a tó mélye rejteget.


Tőkés récék


Az egész szigetet behálózták az adventi vásár kirakodói. A keramikusok és egyéb kézmúvesek egész éveben itt vannak és most évvégére sok más iparos, értékesítő is csatlakozott hozzájuk. 

A forralt boros sátrakban, fabódékban, pavilonokban nagy volt a serteperte. Jól esett a meleg bögrét szorongatni a hidegben. Nagy kereslete volt a bio forralt bornak és az egyéb kulináris finomságoknak.
Szerettünk volna a kolostor templomába is benézni, de épp zenei koncert zajlott teltházzal, már nem fértünk be.








Hotel-Restaurant zu Linde

Jól esett a Klosterwirt meleg éttermébe betérni és szerencsénkre az emeleten sikerült is helyet találnunk. Itt is gondoskodtak a látogatókról, hogy mihamarabb helyet találjanak. Nagy volt a zsivaj, kanálcsörgés.




Barackos rétes vaníliasodóval
Túrós-meggyes rétes változat
Az étterem alagsorában ma is ott áll az apácák egy lepárló készüléke. Nagy tudói és készítői ők is a természet adta kincsek felhasználásának. Egy általuk is előállított gyógynövényes gyomorkeserű is a vásár egy keresett terméke volt. A többszáz éves receptet használják ma is és árulják az alkoholos italt - melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak - a szigeten. Egy pici üvegcse 8 ml 2,- Euro volt, ha jól emlékszem. Saját készítésű mézes sütit, marcipánt, bonbont és természetesen forralt bort is vehetünk tőlük.





Kijőve a Klosterwirt fűtött falai közül, a hőmérséklet ezen rövid idő alatt a -6 fokról +6 fokra változott. A viharos szél már csak hűvös volt. Micsoda időjárási fenomén! 

A következő melegedőnél kellemes zene szólt. Egy dél-tiroli férfi zenélt nagyon szépen a melegítő lámpák alatt.


A vásár nagyon hasonlított a két évvel ezelőttihez és ekkor ugrott be az ízletes bombardino stand. Meg is kerestük és meg is találtuk. Ugyanolyan finom volt, mint legelőször amikor megkóstoltam.


Visszafelé a kikötőbe hosszú sor állt. Ennyi embert még nem láttam itt várakozni, a sor vége talán a sziget egynegyedéig érhetett.



16 megjegyzés:

  1. Azért én süteményeket nem mutogatnék, főleg ilyeneket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem? Akkor milyeneket szabad kedves Holdgyöngy? :-)

      Törlés
    2. De, de! Mutogassad csak!!! :)
      Nagyon szép ez a sziget, télen-nyáron!
      Mi az a bombardino? Olyan olaszosan hangzik, de bevallom őszintén, nem hallottam még róla.

      Törlés
    3. :-D
      Jó helyen kapirgálsz bombardino ügyben. Egy dél-tiroli itóka, benne minden jóval, ami nem diétás. :-D Tojáslikőr, whisky, rum, tejszín, tejhab, fahéj. 18 %-os melegítő. Két évvel ezelőtti bejegyzésben írtam róla bővebben, mikor én is előszőr kóstoltam: http://bessyke.blogspot.de/2015/12/advent-szigeten.html
      Ajánlom kipróbálásra! :-)

      Törlés
    4. Köszönöm szépen az infót, meg is néztem azt a bejegyzést is. Azért így téliesebb idővel inkább karácsonyi a hangulata! 😉

      Törlés
  2. Olvasom nálad, hogy tömeg van ott is, mint mindenütt ilyenkor. Sokan tényleg csak nézelődnek, mint pld. én is. Igaz nem mindegy, hol nézelődik az ember, pld. ezen a szigeten én is szívesen bóklásznék :)

    Annyira tetszik a fára felaggatott díszek a 18. képen, ötletes. Bár most nekem minden tetszik, ami összefüggésbe hozható az ünneppel.
    Azon gondolkodtam, hogy az első képen azt a mikulás fejű fát nálad láttam?? vagy valami hasonlót...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a tömeg azért koncentrálódott, mert csak 2 hétvégén van adventi vásár a szigeten, ez volt az utolsó nap. Próbálják az egyensúlyt megtartani és nem túlzásokba esni. Ennek kifejezetten örülök.

      A mikulás fejű fákat valahol másutt láthattad, én is a szigeten fotóztam csak.

      Jó volt nézelődni, mi sem vásároltunk semmit csak a hangulatot hoztul magunkkal. :-)

      Törlés
  3. Lám, egy borús, hideg nap is tartogathat kellemes meglepetéseket. A citera-muzsikát én is szívesen hallgattam volna, pláne, ha még egy harmonika is társult volna hozzá. És milyen hangulatos a Linde szálló, minden ablakában kis világossággal - olyan meleg barátságos otthonos hangulatot áraszt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan erre figyeltünk mi is fel, hogy a szálló minden egyes ablakából ez a meleg fény áradt. :-)

      Törlés
  4. POnt ma mesélt valaki nekem erről a vásáróól, hogy milyen hangulatos, múlt hétvégén voltak ott.
    A farönkökön a Mikulásfejek olyan egyszerűek és mégis korábban soha sehol sem láttam, de most van egy ház, ahol minden lépcsőfordulóban vannak ilyenek, más-más arcokkal megfestve. Nagyon jópofa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lehet elmegyünk minden évben. A sziget hangulatát nagyon kedveljük -évszaktól függetlenül.

      Ezek az egyszerű farönkök nagyon felkapottak lettek, én is sok helyen láttam már. Valójában egyszerű készíteni és nagyon kedves, ha kedves arcot festünk rá. :-)

      Törlés
  5. Hű, azok a rétesek...csorog a nyálam.
    Milyen az a bio forraltbor, Kavics?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bio borból készült, vegyszerektől mentes és gyanítom, hogy cukortól is, mert meglehetősen savanyú volt... :-D

      Törlés
  6. Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, viszont kívánom Neked és szeretteidnek!

      Törlés