"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-06-08

Illatos Andalúzia 9, Málaga - óváros, kikötő

Lesétálva a két vár hegyéről az első amibe botlottunk a Pedro Luis Alonso mediterrán kertje. A 6.500 m2 területű főleg rózsa-kert spanyol, iszlám, francia jegyeket is visel, közvetlen a városháza mellett terül el. A színek és a szimmetria, hozzá a rózsaillat egy kellemes (pihenő) hely az itt lakóknak vagy a megpihenő turistáknak. Azulejoval színesített tavirózsás kutak frissítik itt is a kert levegőjét.




Háttérben az Alcazaba falai







Felülnézet
Városháza



Áthaladva két igen csak nagy forgalmú úton (Av. de Cervantes és Paseo del Parque) a tengerpart felé egy sokkal nagyobb parkba csöppentünk, ami tökéletes felüdülés lehetne, ha a forgalom zaja, szaga nem zavarna. A kikötővel párhuzamos parknak promenád jellege van, kár, hogy a vízpartig egy harmadik nagy forgalmú több sávos út is húzódik.
Fejünk felett a parkban rikácsoló sok zöld színű papagájok cikáztak, szökőkutak csobogtak, színes padok csalogattak megpihenni a trópusi és szubtrópusi növények közt. Szobrok, emlékművek tarkítják az 1899 óta álló és folyamatosan megújuló 20.000 m2 malagai zöldövezetet.












1 km hosszan elhúzódó park
Innen már csak egy ugrás Málaga kikötője! 
Kr. előtt a föníciaiak által alapított gazdasági kikötőt később a rómaiak ásvány, kerámia, olaj, bor, mandula, de mindenekelőtt hal és egy specialitásuk a garum (halszósz) szállítmányozására használták, innen indították útjára nem csak Róma felé.




Ma, a 2011-ben felújított kikötő egy fontos turistacsalogató. Joggal! Széles promenádja, üzletek, kávézók, éttermek sokaságát rejti. Az öbölnek, melynek az egyik végén egy világítótorony, másikon egy óriáskerék áll rendszeres vendégei a luxus hajók, óceánjárók, de előfordulnak fregattok és tengeralattjárók is. Ne lepődjünk meg, ha leszólítanak egy-egy kisebb hajókörútra Málaga partjai mentén. Ha több időnk lett volna szívesen megnéztem volna a várost arról az oldaláról is.
A bordás vagy épp egy (bálna)gerinchez esetleg hullámokhoz hasonlatos építmény odafentről az Alcazaba és a Gibralfaro várai felől is vonzotta a tekintetet, közvetlen alatta fantáziaindító. Azon túl, hogy különleges, még hasznos is.










Móló 


A móló mentén található a francia Musee Pompidou első külföldön megnyitott múzeuma is. A 2015-ben nyílt színes kocka formájú építmény rövid időn belül szintén a város jelképévé nőtte ki magát. Vasárnap ingyenes, hétközben 9,- Euro a belépő.




A Calle Bolsa árnyas utcácskájában egy tapas-bárban erőt gyűjtöttünk. A finomságok mellett a különösen kedves kiszolgálásra is emlékezni fogunk. 
Innen újabb ugrás a Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación. A monumentális épület 1528-ban egy mór mecsetnek készült, 254 évig épült, eredetileg két toronnyal, melyből egy valósult meg és ezt az épületet is a keresztény spanyolok fejezték be maguknak. Ezért is hívják a spanyolok La Manquita-nak (egykarú kis hölgy).
Nos, hogy mennyire “kicsi” azzal szembeszállnék - gondolom nem a méretére vonatkoztattak - nem emlékszem, hogy valaha is jártam már ekkora katedrálisban. Belépő: 6,- Euro (2018), melyhez kaphatunk egy audioguide-ot, segítségével több nyelven hallgatható és önállóan, a saját tempónkban körbejárhatjuk az épület belsejét. Minden látnivaló számokkal ellátva, melyek segítségével könnyen a hozzá tartozó történetet, információt állíthatjuk be magunknak és hallgathatjuk meg. Szeretem ezt a fajta szabadságot, gördülékenyebben haladhattunk. A reneszánsz, gótikus, barokk és neoklasszicista stílusjegyek keverékével, a rengeteg márvány, a nehéz korinthoszi oszlopok, a számtalan díszes kupola, aranyozott minták, figurák, festmények kápolnákként sorakoznak egymás után körbe-körbe. Szédítő a látvány odabentről!
Az egy tornyú Catedral de la Encarnación





Bal oldalt a hiányzó torony


Mindenütt a shell kagyló a díszítésben 

A három templomhajós belső 42 m magas. Építészeti különlegessége a specifikus kereszt-pilléres megoldás, melyet a korinthoszi oszlopok stabilizálnak.
Látogatás után az épületen belül lehetőség van szuvenírt vásárolni és akár mosdót használni.
Kifejezetten jól esett odakinn a narancsfákkal tarkított belső udvarban friss levegőt szippantani, majd a szökőkutas kertben megpihenni.


Nem vagyunk nagyváros-rajongók, de közvetlen Málagaban el tudnánk képzelni egy hetes tartózkodást, mert látnivaló van még bőven! Kimaradt a botanikai kert, a piacok, a város új része a nyugati oldalon, a várost kettészelő folyó a Río Guadalmedina stb..
Málaga visszavár bennünket!

Folyt. köv.

8 megjegyzés:

  1. Csak csodálom ezt a sok szépséges, rendben/tisztán/virágosan tartott parkot.A fákat, melyeket nem csonkítanak meg olyan kegyetlen és durva módon, mint az pl.Pécsett "divat"...
    A 31-es képnél jól látom, ki vannak pányvázva a pálmák ? (szélviharos kitöréstől védendő?)
    Micsoda fantasztikusan jó ötlet az a móló, vagy vízpart menti árnyékoló dizájnos oszlopsor ! nekem nagyon tetszik !
    Szépek a csempés helyszínek is - igazán egyediek - kár, hogy erre mifelénk nem divat, pedig mondjuk a Zsolnay is csinált szép csempéket !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azokra a fehér keresztbemenő valamikre gondolsz? Azok árnyékoló ponyvák, hogy ne kapjon hőgutát a járókelő a mólón. Aznap feltekert állapotban voltak.

      Igazad van, lehetne a Zsolnay csempékből is szép köztéri padokat, egyebeket csinálni. Talán, ha anno a mórok ott is éltek volna, hátrahagyták volna e hagyományt.
      A facsonkításokat nem értem... értelmetlenség tetőfoka. :-(((

      Törlés
  2. Andalúzia annyira tömény. Annyira sok a ltnivaló. Ezért félek tőle, mert eleve bele sem fér egy utazásba, meg inkább a természetet járnűnk, mint városokat, de a városok és látnivalójuk között meg képtelen lennék döntenii, miket nézzünk meg. A zöld papagájokat Spanyolországban már sok helyen láttuk így szabadon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andalúzia nagy, sok-sok látnivalóval, de aki egyszer beleszeretett, aki felfedezte az apró részleteket (is), az mindig visszvágy. Mi már harmadszorra járunk ezen a vidéken város, tenger(part), hegyek, folyók, nemzeti parkok így túrák is színesíthetik a nyaralás napjait. Pont ez a sokoldalúság, ami nekünk nagyon tetszik és új kalandra invitál. A kíváncsiság nem csökken. :-)

      Törlés
  3. Nagyon szép! Mindig csak hozom-viszem ide az utasokat, de én magam még sohasem voltam itt. Nagyon tetszik, úgyhogy felkerül a bakancslistára ;-)
    Az a sirály, mintha direkt neked pózolt volna! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, biztos, hogy Nektek is fog tetszeni!
      A sirályok már csak ilyenek... :-D

      Törlés
  4. Ezzel a sorozattal annyi csodát mutattál már nekem, élmény minden egyes kép és a leírásaid is, mind-mind felkelti az ember érdeklődését.

    Jól sejtem, hogy ez az út különösen hozzád nőtt? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök Orsi, ha tetszett.

      Valójában egész Andalúzia hozzám nőtt valami miatt... vagy én hozzá. ❤️

      Törlés