"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017-10-11

Őszi Garda-tó 1. - Nago-Torbole

Ahol egyszer megtaláltuk saját kavicsunkat oda mindig visszatérünk. Kicsit olyan, mintha hazamennénk már… 




Válaszoltam egy kedves ismerősömnek, mikor kérdezte “már megint” a Garda-tóhoz? Jogos volt a kérdés, mert júliusban is ott jártunk, ami először fordult elő, hogy ugyanazon helyre ilyen rövid időn belül ismét ellátogattunk. Újdonság számunkra az volt benne, hogy a nyár után most ősszel kerestük fel a tavat. Kíváncsiság volt bennem, mi mást, mi újat nyújt egy újabb évszakváltással. 

Az út a Brenner-hágó után teli látnivalókkal, a Dolomitok különös alakzatai, az ormokon a várak, templomok és a rendezett szőlős hegyoldalak mind bevezetői a tó hangulatának.



Mennyi arc





A hegynek is füle van



Egy gyűrődési pont
Az első útszéli megálló a szerpentines úton, mely kies kilátást enged Lago Bénaco-ra, (egy kelta isten Benacus nevéről, kinek szentírását a vízparton találták meg) a Garda-tó első településére. Nago-Torbole, két összenőtt pici település Nago a hegyoldalban és Torbole a parton. Idefentről jól látható a tó egy tápláló folyója a Scara és már ide fellibben a tó illata. Már rég nem jázmin illatú, már rég nem muzsikáltak a kabócák - már a ciprusok, fenyők édes-fanyar illatai keveredtek a széllel.


Garda-tó, Nago-Torbole

Scara-folyó
A legsötétebb csokis-csokifagyira - belépő -, de főleg olasz fagyira megálltunk Torbole partjainál. Nagy erejű szél fújt, igazi szörfös, kita-szörfös időjárás, sokan ki is használták.






Mennyi finom kavics, a nap melegétől langyos

Torbole városának jelképei közé a mindig piros muskátlis egykori vámház is tartozik. Az Osztrák-Magyar Monarchia és az Olasz Királyság határa volt anno, noha a ház sokkal korábbi eredetű. A falán tanúskodó kép a velencei időkbe visz vissza bennünket. 
Nyaranta az épületet bárként használják,- magántulajdonban van - őszre zárva találtuk.









Hideg volt a szél és erős, sokáig nem marasztalt a pici település, igyekeztünk szállásunk helyére abban a reményben, hogy ott kellemesebb az idő, hisz délebbre indultunk.

Folyt. köv.

14 megjegyzés:

  1. Naná, hogy én a szálkás,sziklás képektől vagyok "elájulva" milyen csodásak - annyira szeretem őket és valóban, csak egy pici fantázia kell s máris életre kelnek.

    VálaszTörlés
  2. Elképesztően szépek a hegyes fotók. Micsoda alakzatok, mintázatok. A móló végén álló magányos fa fotója is nagyon tetszett a mélykék égi tónusokkal a háttérben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Képzeld csak el, ha nem autóból fotóztam volna ezeket a hegyeket, akkor milyen klassz képeket lehet csinálni róluk!
      A tónál aznap a szél, a felhők és némi napfény fűszerezte azt a fotót a mólónál. Nekem is nagyon tetszik.

      Törlés
    2. Akkor különösen gratulálok, mert pl a 4/5 fotón vizuálisan nyoma sincs a berázkódtatásnak :)

      Törlés
    3. Köszönöm, pedig bizony a sziklákról a képeket mind az autópályáról menet közben készítettem.

      Törlés
  3. Szép ez a kis falu nagyon a muskátlis vámházzal és a többi szines házzal. A vízpartrol nem is beszélve :-)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem természetes, hogy ha szeretsz egy helyet, oda visszatérsz. Az utazás nemcsak a felfedezésről szólhat, hanem a kötődésről is. Csodálatosak lettek a képek, tele vannak érzéssel - biztos nem véletlenül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Korábban inkább a felfedezésről, az új megismeréséről, annak izgalmáról szólt. Több hely számomra szerethető, de nem annyira, hogy vissza is járjak. Valami átlakulóban van és ez pont a kötődés Elvira, ahogy írod. :-)
      Igen, én is észreveszem magamon (a bejegyzéseimen), hogy más lesz az eredmény attól függően milyen érzéseket adott a hely.

      Törlés
  5. Kivételes megfigyelőképességed/szemed van, hogy látod a sziklákon az arcokat meg a fület. Ahogy írtad, már én is láttam :)

    Milyen szép tiszta a tó vize...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak úgy jöttek szembe, elsuhanva mellettük, arcok meg mindenféle... :-)
      Igen, mindig tiszta a tó vize valahányszor ott jártunk.

      Törlés