"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-01-16

Téli kiruccanás a Wendelstein szikláira

Szikrázó téli napon érdemes a hegyeket odafentről is megszemlélni. A fehér hótakaró vakítóan sugárzik vissza a vonulatokról, a lábunk alatti völgyeket sűrű felhőréteg takar el, egy különös világ nyílik meg előttünk. Télen jóval kevesebben keresik odafenn vagy a lankákon a szórakozást, egy nyugodtabb arcát fedezhetjük fel a hegyvonulatnak. Január elején a több napos tavaszias időnek köszönhetően az 500-600 m-es falvakban gyönyörűen zöldelltek a legelők, reméltük az 1800 m körül hóra találunk.


Nem is kellett sokáig várnom, hamar elértük a hóhatárt, sűrűsödtek a fenyvesek.




Míg a fogaskerekű a felső állomásra ér, van két köztes megállója. Az első 980 m-en Aipl, a második 1.200 m-en Mitteralm. Vannak akik csak eddig jönnek és gyalog tovább fel vagy épp le, és vannak akik itt szállnak fel a fogaskerekűre, hogy elérjék a csúcsot. A középállomások környékén kirándulnak, síelnek.


Mitteralm 1.200 m
A hófödte oldalakban a kisebb-nagyobb hütték a hóba süppedve várták a napsugarakat. Havas rajzolatok képeztek érdekes mintákat a felületre. Tágult a tér, nőtt a horizont, ahogy felfelé haladtunk.





Odalenn Bayrischzell települése

Alpesi/havasi csókák repkedtek örömükben, amikor egy ember csapat kiért a fogaskerekű végállomásának alagútján. Naná, hogy öncélú volt az öröm, hisz - sajnos - rengeteg turista eteti ezeket a hegyi madarakat (is). Szelíden szállnak le a közeli sziklákra és csak a konkurens hollókkal viaskodtak a jobb helyekért.
Havasi csóka

Holló
A kilátás elragadó volt, különösen a magaslati pontokról, vakítóan ragyogott a napsugár, de a hideg szél sem kímélt. Kapucni és napszemüveg nélkül nem tanácsos feljönni! A völgyek megteltek sűrű tejfehér felhőkkel, egyik-másik magasabban álló csúcs tudta csak “átszúrni” a réteget. Lenn a völgyben felhős szürkeség, odafenn fény, cakkos hegyvonulatok. 
Örültem, mikor az info-tábla segítségével be tudtam azonosítani a már megismert, néhol bejárt hegycsúcsokat!




Bayrischzell települése

Részletes leírás a látnivalókról, lehetőségekről az előző bejegyzésben már részletesen írtam! Télen a templom, a barlang, a több lépcsőn megközelíthető csúcsra vezető út életveszély miatt zárva. Egy egész napos látnivalót csak nyáriasabb időben élvezhetünk, télen a lehetőségek korlátozottak.



Kilátó






A veszély és korlátok ellenére mégis mindig akadnak “vakmerő művészek” és az elzárt területekre is bemerészkednek. Két felelőtlent követtem is a kamerámmal, csúszkáltak a hóval betemetett vélt lépcsősorokon, néha minilavinát elindítva. (Kinagyítva láthatóak a fotón.)


Január elején még az ünnepi dekorációval várták a körpanorámás vendéglőben a látogatókat. Átmelegedni betértünk egy forró italra, az alagsorban megnéztük a képes kiállítást a hegy életéről, az első bajor fogaskerekű kiépítéséről.






7 megjegyzés:

  1. Nem találtam meg őket, de még előtte azért a szemem megakadt a fotón. Azok a "lefolyások" víz vagy a szél nyomai a havon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A középső hófolt bal szélén láthatod az egyiket, a másik valamivel alatta a sziklán.

      Szerintem a hóban a mintát maga a hó lecsuszamlása okozta, minilavina. :-)

      Törlés
    2. Én sem szúrtam ki őket, de majd megnézem gépen is. 😉

      Törlés
  2. Látom, az idén még a hegyekben is nagyon szegényes a hómennyiség. Pedig nagyon vágynáék egy napra valami nagyon friss vastag havas helyre, de ezek szerint nincs értelme, lemenni Garmischba sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan, sokkal több hóra számítottunk a Wendelstein környékén.

      Viszont egy kicsivel odébb a Zahmer Kaiser, a Walchsee felé rengeteg a hó. Ott is jártunk a hónap elején.

      De ha a mai hóesés/hóvihar tovább tart lesz itt is. :-)

      Törlés
  3. A 24-es képen mi az a "hegyi-zerge-féle" ketrec ?
    Én szörnyen haragszom a felelőtlen túrázókra és főképp síelőkre - aki hólavinákat indítanak meg a tiltott helyen mászkálással, aztán töménytelen pénzbe kerül a megmentésük. Nem tudom, megérdemlik-e, hogy a hegyi mentők kockáztassák értük az életüket ?
    Egyébként valóban - ahhoz képest, hogy január van - nagyon kevés a hó a hegyeken. Sokszor gondolok arra, mi lesz, ha onnan fentről nem érkezik majd elegendő vízpótlás ???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekeknek építettek egy zergét fából, amelynek a hasa egy ketrecet formáz. Közelebbről nem néztem meg, nem voltam érdekelt. :-)
      Igazad van, én sem értem azokat, akik felelőtlenül lavinákat indítanak el. Azokat sem értetem meg, akik nem megfelelő tűracipőben felmennek ilyen helyekre és csodálkoznak, ha valamilyük eltörik ("jobb" esetben).
      Nem nehéz kitalálni, ha nem lesz elég vízpótlás, mi lesz...

      Törlés