"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-02-02

Egy bajor kráter-tó titkai

Grabenstätt házait elhagyva a kanyargó Mühlbach patak keresztezte utunkat, - mely szintén a Chiemsee egy tápláló folyója - mikor egy kis erdős rész felé vettük az irányt, hogy a Tüttensee tavat körbejárjuk. Legutóbb bő 5 éve ősszel jártunk ott. Tél végi arcát még mi sem ismertük. A mocsaras részeken a vízben tőkés récék mellett varjak fürdőztek, igazgatták, tisztogatták tollazataikat. Mi ez, ha nem a tavasz egy biztos jele?
Mühlbach
Wendelstein 1.838 m
Kampenwand 1.669 m (tarajos csúcsok)

Mi a Tüttensee tó érdekessége? Egy kráter-tó, melynek nagy valószínűséggel medrét egy becsapódó meteorit okozhatta.


Földünk több pontján található egykori meteoritbecsapódásokból visszamaradt kráter, melyek nagy része mára kráter-tóvá lett. Nézegettem a netem a fotókat bolygónk különböző kráter-tavairól, a színes felvételeket és feltűnt, hogy sokuk egy erdő közepén áll. Illetve fák veszik körül a tavat. Bizonyára nem véletlen. Ahogy az sem, ősszel annyi gomba található a tavat körülölelő erdőben mint sehol másutt. Sok és sokféle. (Őszi felvételek itt.) 
A Tüttensee története is egy bronz/kelta kori meteoritbecsapódás eredménye (Ez a legutóbbi és valószínűsíthető teória. Felmerült az is, hogy a jégkorból maradt vissza, mégis talán az előző teória látszik valószínűbbnek). Chiemsee meteoritnak is hívják, hisz a kőhajításnyira ( :-) ) lévő bajor tó is kapott bőven abból az űrbéli áldásból. Az akkor sűrűn lakott terület egész biztos sok áldozattal is járt.




Néhol hó, a víz színén vékony jéghártya volt még látható. A naposabb részeken indult a zöldelő élet. Kellemes sétával körbe lehet járni a tavat - teszi is sok helyi - nyáron igen alkalmas fürdőzésre a 68 ha területű tó. Kijelölt strandrészén enni, inni is lehet. Bajorország egyik legmelegebb tava, legmélyebb pontja 17 m körül van.








Padok várják a megpihenni vágyókat a tó körül, stégek a nyári fürdőzőket, fákra erősített kötelek a vízbeugrálóknak. Mégis az embereken túl mások is élnek és munkálkodnak itt.




Kidől, elkorhadt fák, növények újrahasznosulva alapjai az új életnek, egy biotóp*. 
*A biotóp, vagyis az élőhely olyan, küllemileg is jól elkülönülő természetföldrajzi egység, ahol az élőlények összerendeződő populációkat, azaz társulásokat (biocönózisokat) alkotva tartósan és rendszeresen előfordulnak, mivel ott valamennyi fejlődési alakjuk megtalálja az élete fenntartásához, illetve szaporodásához szükséges körülményeket. A biotóp tulajdonképpen élőhelyi jelleget kifejező, megfigyeléseken alapuló tapasztalati kategória. Forrás






Rövid időn belül magába szippantott egy más világ és én nem tiltakoztam...










Kérlek, vigyázz ránk!

Van csodálatosabb a természeti kincseinken túl ezen a bolygón? 
Egy vargakanyarral indultunk vissza Grabenstätt központja felé, mikor a tó egy tápláló patakja közelében vörös színű tócsákat fedeztünk fel. Ezt most láttuk először.









8 megjegyzés:

  1. Jéééé, a 29. fotón egy szitakötő van :))

    Kavics, szenzációsak a fotók, a vízben tükröződők különösen kedvesek, de az egy szem piros bogyós is.

    Az egész tó környezete, az apró részletek, annyira szép minden, most úgy tele lett vele a szívem, ahogy írtad: Kérlek vigyázz ránk! hát én vigyázok míg élek, minden erőmmel, teljes szívvel, mert ezek olyan kincsek, amit csak imádni lehet.

    VálaszTörlés
  2. Megtudtátok mitől vörös az a kicsi tó (30-35 kép) ? Nagyon érdekes, hogy egy ilyen pici területen színeződik el a víz. Valami ásványi anyag lehet az oka ? vagy valami növény ? Nem tudom rá a választ.
    Nagyon ügyes trükk a vízben tükröződő fák rafináltan elfordított absztrakt képe, jó a szemed, ha ilyesmit észrevesz ! (28,29)
    A Mühlbach-hoz malom nem tartozott ? vagy tartozott, de már nincs meg ? A krátertavak nagy kedvenceim, mindig bennem bujkál a kérdés, nem rejtegetnek-e mélyükben valami más bolygóról ide érkezett kincset ?
    A hódok, azok meg tényleg nagy fafaragó mesterek ! :- )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egyértelmű, csak sejtem, hogy bizonyos ásványi anyagoktól lehetett ilyen vörös a víz színe. Gyakran a hegyekben is látok ilyen színű pici pocsolyákat.
      Az absztrakt képek annyira adottak voltak, nem lehettett őket nem észrevenni. :-)
      Kerestem név eredetét a Mühlbach pataknak, de nem találtam semmit erre vonatkozólag. Viszonylag keskeny kis patak, igaz ez nem jelent semmit, mert korábban lehetett akár bővízűbb is. A terület ahol keresztülfolyik inkább mocsaras, egykor bő lápos rész volt. Annak előtte egy hatalmas tó terült itt el, egész pontosan a Chiemsee sokkal nagyobb volt.

      Törlés
  3. Hú, de tetszik ez a templom, egyszerű és fenségesen szép.
    Merrell cipőd van? :-)
    Képzeld, Kavics itt a Börzsönyben van egy kicsiny tavacska, ami bombatölcsérben alakult ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép a fazsindellyel, egyszerűségével.
      Ez a bakancsom Jack Wolfskin.
      Igen, olvastam már a Börzsönyben lévő bombatölcsér tavakról, több is van, ha jól emlékszem és halak is vannak egyikben-másikban. Most rá is kerestem és tényleg, nézd csak: https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=4142

      Törlés
  4. Már vártam ezt a bejegyzést 😉 Nagyon szép ez a krátertó és a környéke. 💖

    VálaszTörlés