"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-09-04

Patakok hangja

Az idei év túraszezon avatását a Frasdorfer Hütte-nél kezdtük, a szeptemberi hónap első túráját is oda terveztük. Bár a szezon avatás csak annyiban igaz, akkor, első alkalommal mentünk mezítláb a patakba, mert télen is ugyanúgy túrázunk, mint a másik három évszakban. Mégis az olyan ünnepélyesebb szertartássá vált nálunk a jótékony hatása mellett.
A többnapos eső utáni levegő 13-17 fokig lehűlt és a kánikula után meglehetősen hűvösnek éreztem az utóbbi napokat. Már előkerült a puha pulcsi az esőkabát mellé ezen a párás friss időben.
Kedvenc időszaka a bíbor nebáncsvirágoknak. Ez a lágyszárú olykor 2-3 m magas növény pompázik ezekben a napokban.






Az Ebnater Achen patak mentén halad az út, de jobbról és balról is csörgedezett egy-egy ér vagy patak. Csobogástól hangos volt az erdő.







Pár éve gyökerestől kidőlhetett egy fa a patak felett. Emberek levágták a hosszú törzset és a gyökeres tönköt otthagyták. A természet gondoskodik róla, fű nőtte be, függönyként borostyán és más futónövények omlanak le róla.





A borongós, párás felhőkbe olykor belevigyorgott egy-egy napsugár csak hogy tudtunkra adja itt van ő, hamarosan visszatér hozzánk is.



Változik az erdő színe is
Egy vadrózsabokornak éhes lakmározói, pusztítói. Nálamnál okosabbak elárulták, hogy a sárgafoltos púposszövő hernyóról lehet szó. (Itt is köszönet érte!)





Elértük a varázserdő részét a túrának. A patak mentén - az állandó nedves levegőnek köszönhetően - mindent vastag bundás moha fed. A fák törzse, a kövek, a háztető, az erdő talaja zöld puhasággal vonva. Mivel megköti a nedvességet, a port könnyűszerrel megtelepedik benne az új élet, legyen az akár 2-3 m magasan egy fatörzs oldalán - esőerdő hangulatot kölcsönözve.








Fordul a föld, de itt maradt egy időntúli pillanat”


Közelítve a 950 m-hez egyre párásabb levegő fogadott. A várt kies kép a hegyekkel, a cakkos Kampenwand-dal (1.669 m) a háttérben elmaradt. Csak a fenyvesek tetején akadt sűrű felhők látszottak.






Melyekből aztán van itt bőven. Különösen pompás látványt nyújtanak a függönyként leomló sűrű tűlevelek sokasága végükön a még friss és zöld hosszúkás tobozokkal.



A fenyő a halál és halhatatlanság jelképe, a béke és az igazság megtestesítője. A fa kérgét, tűleveleit, gyantáját és fáját is sokrétűen hasznosítják különböző területeken. A puhafa bútorok alapanyaga, gyantáját fertőtlenítésre használják. Illóolaja antibakteriális.





Elértük a Frasdorfer Hütte fogadót és legnagyobb meglepetésünkre - először fordult elő velünk - zárt ajtókra találtunk, holott vasárnaponként nyitva van, egész évben. Információ hiányában már mások is várakoztak az udvarban, bennünket bátorítottak, - sikertelenül - hátha nekünk megnyílik az ajtó. Benn egy lámpa égett, kinn egy asztalon tegnapról maradt üres üvegek… Rejtélyes és magyarázhatatlan.


Visszaérve a parkolóhoz épp rákezdett az eső, az utolsó lépéseket már sietősre vettük. Szerencsénk volt az időjárással.

10 megjegyzés:

  1. Irigyellek ezekért az utakért. Azok a fás fotók, alulról fotózva pazarak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mindig, talán örökre ámulatba ejtenek a hegyek, az itteni erdők.

      Törlés
  2. Nagyon szép a hely és gyönyörűek a képek. Akartam már kérdezni, hogy új fényképezőgépet használsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen. Még mindig a régi gépemet használom, de tanulok hozzá új dolgokat. ;-)

      Törlés
    2. Még mindig Panasonic Lumix FZ45-öt.

      Törlés
    3. Tudom, hogy már kérdeztem, de nem láttam rá választ. Mostanában egy csomószor amúgy nem kaptam értesítést a válaszról, pedig mindig bejelöltem, hogy értesítést kérek róla. 😒

      Törlés
    4. :-( Ó, ez a blogspot megbízhatatlansága. Most, hogy írod, volt, hogy nálam sem jelent meg a Te válaszod. Eggyel több ok újabb portált találnom.

      Törlés
  3. Azért ezekben a képekben bizony van már egy kicsinyke őszi hangulat. Szépek a mohás fatörzsek én nagyon kedvelem ezt a fura, jelentéktelennek tűnő, mégis különös kis növényt (Az aranyosfodorka is szereti, - nem csak a páfrány - sokszor egymás közelében élnek :-) )
    Nagyon jó, kifejező és hangulatos a 13.kép.

    VálaszTörlés