"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-08-30

“A természet gyerekei vagyunk..."

Eső utáni erős párában, olykor napsütésben indultunk egy túra light-ra a Tregler Alm-hoz. Menni kell, az erdő hív. Az erdő egy terápia, ahogy én hívom erdő-terápia. Tudósok által kimutatott tény, hogy az erdő fizikailag és pszichikailag is jó hatással van ránk. Ha akarjuk, ha nem, csak ott kell lennünk. A legjobb persze, ha körbeveszzük magunkat fákkal, nap mint nap. “A természet gyerekei vagyunk, és ha a természet beszél illik meghallgatnunk.”








Fényesek és sötétek a bodza bogyók, a mohák közül tolakodnak a gombák, illatuk terjed, még ha sokszor nem is látni, de most már ők lesznek porondon. Halkan jön az ősz.







Nézek jobbra, nézek balra mindenütt az ősz jeleit látom.





A parkolónál, ahonnan indultunk készülődik egy régi kor bemutatása. Egykori szénbányák nyittatnak hamarosan meg, bemutatva a szén útját hozzánk. Ezennel a túrázás bővül némi ismeretterjesztéssel is. Főleg az utókornak lesz érdekes látnivaló.



Egykori akna bejárata, hamarosan megnyílik


Rövid távon társunk is akadt, míg felfelé ballagtunk - hűséges hordozó, bizonyára társ is.




Visszanézve és összehasonlítva korábbi túráinkat ehhez a fogadóhoz, látni a különbségeket. Négy éve ekkor már rengeteg gombát találtunk. Idén - az eső hiánya, a szárazság - nem késztette őket a felszínre. A virágok is elnyíltak már, a szárazabb idő rövidebb életet adott nekik, korábban hosszabb időre tolódott a pompa.






Felérve a 951 m-re felhők vontak szürkés fátylat a völgy fölé. Betértünk egy frissítőre. Az üdítő rádlert meleg tea váltotta fel.





Almás rétes vaníliamártással
Kijőve - mint az almás rétesünk - úgy sodródtak össze a felhők is és tűntek el a semmiben...





„Aki az erdő fáitól, a sziklától, a zuhogó pataktól és a vándorló felhőktől kéri kölcsön a gondolatokat, az nem is fogy ki soha belőlük.“ Mikszáth Kálmán

6 megjegyzés:

  1. Bizony, aki nyitott szemmel jár, észreveheti, hogy lassan, csendesen vége a nyárnak és közeleg az őszt (amit én cseppet sem bánok...)
    Milyen szép zsurlót találtál - én szeretem, olyan kecses, légies....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsurló-erdők vannak erre, szinte kaszálni lehetne.

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a varjus (holló?) fotó! Meg tudod mit figyeltem meg? a 13. képen az a távoli magányos fa köré a felhők boltívet húztak :)

    Nagyon tud hiányozni az erdő! sokszor sóvárgok utána, pedig most kimaradunk pár túrából a naaaagy utazásunk miatt. Nem tudunk mindenütt ott lenni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Orsi, nagyon jó megfigyelő vagy :-) épp ezért került a bejegyzésbe.

      Az erdő éltető. Érdekes, hogy a nagyvárosokra néha használjuk a dzsungel kifejezést...

      Törlés
  3. Gyönyörűséges 💚 De szívesen ott lettem volna veletek én is!
    Az a havasi gyopár abban a kis kosárkában annyira cuki!!!
    Nagyon szépek a képeid. 😊

    VálaszTörlés