"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-09-27

Tiroli dallamok

Kitaposott túránk az osztrák Aschinger Alm Kufstein és a Walchsee között. A Kaiser hegységek, Zahmer Kaiser és Wilder Kaiser régi jóbarátként várnak bármelyik évszakban megyünk. Ebbs település hegyi temploma mellől szoktunk felmenni az 1.000 m-en lévő impozáns nagy teraszú fogadóhoz.



Ebbs
Van egy kedves történetünk Ebbs szűk utcáiból és ha erre járunk mindig eszünkbe jut. A St. Nikolaus templomhoz vezető kocsiút meglehetősen keskeny, két autó csak útszélrehúzódással haladhat el egymás mellett. Jó pár éve is ezen az úton mentünk volna fel a templomig mikor a keskeny út szélén egy lószállító utánfutót pillantottunk meg hozzá kikötve egy lovat. Az állat pont keresztbe állt előttünk így megálltunk és türelmesen vártuk, hogy a gazda kijöjjön a házból és elvezesse az útszélre lovát vagy bevigye az udvarba. De nem jött senki. A ló szembe nézett velünk és (mintha) értette (volna) a szándékunkat, lehúzódott, hogy el tudjunk haladni.



A műút a hegy északi oldalán kanyarog fel és sokáig árnyékban halad mikor a Nap már alacsonyabban jár. A fű sokáig harmatos, a virágok lassan mind elnyíltak, előbújtak a kalapos gombák. “Egy, csak egy legény van talpon e vidéken… “ szólt egy ibolya, aki újra pompázott.




Elvirágzott sédkender 


Ismert és bejárt helyek tűntek fel a horizonton bármerre néztünk, tiszta volt a lég, messzire elláttunk. A Wendelstein (1.838 m), rajta az obszervatórium és a piros-fehér csíkos rádió adóvevője, a piramis formájú Geigelstein (1.813 m) és Kufstein közelében a Thierbergi vár

Wendelstein (1.838 m)
Geigelstein (1.813 m)
Thierbergi vár
Már alig vártam, hogy kiérjünk a napfényre, mint egy színházi függöny széthúzása után  tárult a szemünk elé a Zahmer Kaiser vonulata (legmagasabb pontja 2.002 m).


Zahmer Kaiser

A fogadó terasza szinte teltházas volt és a jó időben nem szerettünk volna benn ülni. Egy asztal volt szabad, ahol is hangszerek pihentek. Melléjük telepedtünk. Sejtettük, itt zene lesz!





Alig kezdtünk bele az almás rétesbe (Apfelstrudel) és szilvás lepénybe (Zwetschgendatschi) és szerintem a világ legfinomabb rádlerébe (osztrák) felpattant három fiatal bőrnadrágos fiú a mellettünk lévő asztaltól és már rá is kezdtek egy jó tiroli hangulatra.



Walchsee (658 m)



Az alm-nak van egy boltja is, ami szinte mindig nyitva. Nagyon finom házi, friss és több éves sajtokat, vajat, szalonnát, kolbászt, lekvárokat, mézet és különböző snapszot is árulnak. Beugrottunk egy darab sajtért és mentünk haza.

8 megjegyzés:

  1. Ez a hegy olyan, mint egy piramis. Nekem működik a kommentelés mindenhol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de csak ebből a szögből.

      (Nekem már automatikusan nem, mint eddig, némi trükkel)

      Törlés
  2. De jól sikerült az első fotó! Gyönyörű állat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, én is így találom. :-)

      Törlés
  3. Hej, de szívesen ültem volna mellettetek (süti nélkül is) hallgatva a vidám, szívemnek kedves zenét !
    Gyorsan be is kapcsolom most az egyik kedvencemet:
    http://schwany3.radio.at ....és nézegetem tovább a képeket.
    Ja, a gombákat is irigylem.....

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is nagyon mentek a szilvás dolgok... idén rengeteg termett, és az összes szomszédtól kaptunk. Süti formájában adtunk vissza belőle nekik ;-)
    Természetesen szép helyen jártatok már megint! :-)

    VálaszTörlés