"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-11-07

Különös mindenszenteki égbolt

Szürke nap volt és csendes. Vastag takaró nehezedett a tájra. Az egykori kastély környékét, Neubeuern települését kerestük fel elcsendesedni, befelé fordulni. Ha erre vágyom/vágyunk a legjobb hely.




Varázs, mely újra és újra visszahúz. A hegyen álló kastély, vár, kis kolostor, a szökőkutas udvar, a várfalon felszökő borostyán, a lelátás a település festett házaik sorára, elmerengés a távoli hegyeken az Inn-völgye felett.
Tucatnyi apró részlet, amibe belefeledkezni, elveszni, mélyen elgondolkodni lehet csak, illetve érdemes.

Neubeuern kastélya












A sziklafalba épült házak
Templom tér

Kedvenc fogadónk Gasthaus Haschl még nem volt nyitva, hogy egy kávéra beüljünk, ezért "hűtlenül" a Klein&Fein kávézó zegzugos helységét vettük célul. Különös hely, nem a megszokott kávézók egyike. Kávézó és régiségek tárháza is egyben. A sok finomság mellett - 15 féle házi készítésű, finomabbnál finomabb sütemény - vásárolhatunk is az ízléses, régies stílust idéző díszítő és használati tárgyakból. Teltház volt, képtelenség volt fotókat készítenem, pedig mennyi apró részletet láttam… különösen egy régi iskolapad nyerte el a tetszésemet, rajta sok-sok dísszel, melyek már a közelgő ünnepeket idézik. Talán egy de az is lehet két generációval előttem használhatták, táskatartó is volt a két oldalán.


Már a kastélyhoz vezető úton feltűnt a horizonton egy kis kék sáv az égbolton. Mintha a Nap szeretne alákukkantani a szürke takarónak, de még nem járt olyan alacsonyan.




Mire hazaértünk leért a Nap is és megvilágította városunkat, a hegyeket, az Inn-folyót. Az interneten több képet is láttam, sokan fotózták a különös jelenséget, München - Landshut - Rosenheim háromszögében több nézetből is.


Az Inn felett, a távolban a Wendelstein 1.838 m

4 megjegyzés:

  1. De szép! Kár, hogy a kávézóban nem tudtál fotózni, szívesen megnéztem volna.
    Az égbolt pedig tényleg különleges volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom én is, hogy nem sikerült pár részletet hoznom az érdekes kávézóból (egyébként sem szívesen fotózom ilyen helyeken), mert tele volt csemegéznivalóval.

      Törlés
  2. Milyen finom mestermunka az a néhány kovácsoltvas dísz ! Irigylem aki ilyen dolgokat képes alkotni !
    Itt Pécsett is van egy helyen a sziklafalhoz símúló ház - nekem mindig olyan érzésem van, mintha védelmet keresnének ezek ott a szikla mellett...Aztán persze ki tudja, biztonságot találnak-e ???
    Idén az én vadszőlős házfalam is gyönyörű volt, csodás színes levelekkel tele (meg csodás nagy söprések naponta a járdán :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amíg tömött szikla körülötte fákkal, bokrokkal nincs nagy baj. Viszont, ha már nincs gyökér, ami összetartsa és/vagy földcsuszamlás adódik, akkor bizony veszélyessé válnak ezek a házak.
      Csodás az idei őszünk!!!

      Törlés