"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-05-25

Illatos Andalúzia 3, Almunécar

Tovább autóztunk a következő településig Málaga irányába a 27.000 fő lakosú Almunécar-ba. Sokkal modernebb, mint a szomszédságában lévő Salobrena, hasonlóan a föníciaik alapították. Érdekességei egyike a nevének eredetében keresendő. A város neve a föníciaiak idejében Sexi vagy Hexi volt. Így a lakosok közül sokan még ma is Sexitanos-nak nevezi magát.



Buszpályaudvar
Széles promenád







Abderramán
A mór vezér Abderramán szobrától vezet San Cristóbal sziklái felé egy kényelmes lépcsősor, melyet finom bukéjú virágzó kínai enyvesmag fa és fenyők öveztek. Az aroma ismét elbűvölő; balzsamos, citromos friss illat keveredik a fenyők enyvének illatával. 
“A fenyőfa illatát a pinénen kívül befolyásolja még a limonén is, nevéből kitalálhatóan ez a citrusfélékben lévő olaj egyik fontos összetevője is.” Talán ezért is volt olyan illő egymáshoz és varázslatos  a számomra. 
Fenn egy kis köralakú terasz magas kereszttel egy sziklatömbben. Az aljzatban a város zászlaja kavicsokból kirakva. Jobbra, balra Almunécar hosszú strandjai Playa de San Cristóbal és Playa La Caletilla.




Kínai enyvesmag





Alattunk a mélység

A helyhez egy legenda is kötődik. A vár királya sokáig nem tudott dönteni a lányának megfelelő kérő felől, akik kétségbe esett várakozásukban a tengerbe vetették magukat. A kereszttől látható sziklák a tengerben a megkövesedett lovagok.
2002 óta a sziklák természetvédelmi emlékhely.

A kereszt előtt állva a korlátnál és gyönyörködve a tengerben karnyújtásnyira előttünk vitorláztak el a sirályok. Használva a meleg áramlatokat ide-oda vitorláztak, néha már azt hittem mindjárt nekünk csapódnak. Egész közelről láttam a szemüket, csőrüket, tollazatukat.








Almunécar km hosszú partszakasza tucatnyi stranddal várja a pihenni vágyókat. Megjegyzem egyik-másik igen kavicsos, hasonlóan, mint a horvát tengerpart.





Szemben a kis tengeri terasszal látható Almunécar vára, a San Miguel. Kr. előtt az első században a rómaiak által épült, majd a 16. században itt is a mórok bővítették tovább.



Lesétálva a kis teraszról 100 m-re fekszik a Loro Sexi park, ami egy madár és kaktusz-gyűjtemény a San Miguel vár alatti hegyoldalban terül el. Pechünkre zárva volt, órákig várakozhattunk volna, hogy este megint nyisson.


Egy igen édes fagyi és kávé után tovább autóztunk a part mentén. Ezen a részen Andalúziában egy gombóc fagyi 2,50 - 2,90 Euro között mozgott (2018) és a gombóc pont olyan kicsi, mint gyerkkoromban. Fogalmuk sincs, hogy milyen az igazi olasz fagyi! Finom, krémes, nem túl édes és az 1 gombóc szinte mindig 2 az olaszoknál.

Folyt. köv.

MerkenMerken

8 megjegyzés:

  1. Látszik, hogy szép hely, bár a tengerpart már eleve ad neki egy különlegességet.

    Lehet már ez az én heppem, de meglep itt is a tisztaság, nem látok szemetet, bár jó pár évvel ezelőtt jártunk Tossa de Mar-ban és ott is tisztaság volt. Egyszer szeretnék eljutni én is a délebbi részekre, de csak kora tavasszal vagy késő ősszel, nyáron tuti nem bírnám ott ki a meleg miatt.

    egy kicsike gombóc fagyi majdnem három euró??? :O no itt meg pont annyi, csak forintban: 250-290 ft :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is láttunk szemetet, sem a mellékutcákban sem, a tengerparton. Mi még eddig csak a déli részeken jártunk, mindenhol tetszett, csak ajánlani tudom! Természetesen tavasszal a virágzás miatt a legszebb talán, nyáron mi sem mennénk, akkor jó a hegyeink közelében. :-) Május elején volt részünk 30 fokban pl. Málagaban, nem tudnám élvezni főszezonban 40 fok körül.

      Orsi, a 3,- Euro ca. 900,- Ft meglehetősen durva ár egy kis gombócért. Hozzá (de ez csak személyes), hogy nem is olyan finom és azonnal olvad, csöpög - igen gyorsan kell enni. 3x kísérleteztünk különböző helyeken mindig ugyanazon eredménnyel. :-(

      Törlés
  2. Kár,hogy a kaktusz-gyűjteményt nem láttátok - én kedvelem ezeket a különös kis szúrós növényeket. Pécsett is van egy üvegház, ahol sokféle látható, (ha szerencsés időben érkezel) gyönyörű virágaikkal együtt.
    Érdekes, hogy az olasz fagyi ott nem tudott tért-hódítani...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagy kár, sőt, hogy a madarakat sem láttuk.

      Mi is azon csodálkoztunk, hogy egyetlen olasz fagyizó sem akadt utunkba. Európa más országaiban szinte mindenütt ott vannak, idáig nem sikerült eljutniul..? Beszéltük is a párommal kéne nyitni pár olasz fagyizót, természetesen kevesebb pénzért, biztos nyerő lenne. :-) Valaki?

      Törlés
    2. Esetleg nyaranta eljövök kisegíteni, ha nagyon jól megy a bolt... :-)

      Törlés
    3. :-) Szólok, ha úgy alakul. :-)

      Törlés
  3. Sexi 😄 ezen de jót mosolyogtam!
    Nagyon tetszenek a kutak, a kék amúgy is a kedvenc színem 😉

    VálaszTörlés