"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-04-09

Túraszezon avatás 2018

Szezon (májustól októberig) előtt nem könnyű nyitva lévő bajor vagy osztrák hegyi fogadókat találni, nekünk pedig bevett szokásunkká vált a túráinkat egy hegyi hütte vagy alm minden adottságával megfűszerezni. Túrakönyvünkből a környéken már szinte mindet végigjártuk, valamelyiket többször is, már az internet vagy más túrázók adnak segítséget újak felfedezéséhez. 
Ezennel a közeli Frasdorf település egy hüttéjére esett a választásunk, a start a település Lederstube parkolójából indult. Az út végig egy patak mentén (Ebnater Achen) halad - az ilyen túrákat kifejezetten szeretjük - kísér és hangjával akár vakon is vezet a célpontunk felé. Bár balgaság lenne csukott szemmel haladni, hisz annyi szépségben van része a túrázónak, főleg ilyen kirobbanó tavaszi napon, ami a miénk is volt az elmúlt hétvégén!
Kampenwand 1.669 m




A túra annyira könnyű, hogy kisgyerekekkel, akár babakocsival is könnyedén vállalható, ca. 1 óra az odaút. Kedvelt útvonala mountainbike-osoknak, nordic walking-osoknak. 
Épp megfelelt, hogy felavassuk lábainkat az idei túraszezonra. De nem menjünk a témában ennyire előre, csak az úton!




Egyik-másik árnyas részen még hófoltokra akadtunk. A májvirágok már eltűntek erre, helyüket az erdei kankalinok, berki szellőrózsák, tüdőfüvek, martilapuk és a patakparton mocsári gólyahírek vették át.

Ebnater Achen




A nagyrészt napos úton annyira kimelegedtünk, jól esett a túrabakancsot levenni és a jéghideg patakban lábainkat felfrissíteni, ezzel megnyitva az idei túra-évünket.








Ők mosolyogtak rám míg a patak szélén ültem

A lábfrissítő után hamarosan kiérve az erdős részről megérkeztünk a viszonylag sík hegytetőre, ahonnan csodás kilátás nyílik a cakkos Kampenwand észak-nyugati oldalára és a közeli hegyekre.

Kampenwand






Frasdorfer Hütte "Frasi" 950 m



A Frasdorfer Hütte vagy ahogy a helyiek hívják, a “Frasi” körüli asztalok mind foglaltak voltak, két helyet szorítottak nekünk is. Jól esett a házi készítésű lencse főzelék egy szelet barna kenyérrel és egy rádlerrel. A fogadó az év majd minden napján nyitva, hétfő és kedd szünnap. A bejáratnál kérik is a kedves látogatókat, hogy ezen a két napon ne zavarják őket, ők itt élnek. Micsoda életük van a hegyektől körülölelve 950 m-en... 
Nehezemre esett visszaindulni. Egy hatalmas fenyő tövében ejtőztünk és hallgattuk az erdei madarak dalát a tavaszról, az újrakezdésről.






A telet átvészelt egy szártalan bábakalács szépen megszáradt virágfeje sodrodott hozzám és jött velem haza...





10 megjegyzés:

  1. Tényleg jó kis szezonindító kirándulás! Gyönyörű már a természet, ahogy tavaszodik.
    És nicsak: Lencsefőzelék, nem édesség?! Mi történt? 😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihetetlen enegiát tud adni a tavaszi berobbanó élet. :-)

      Nem mindig édességet választunk (korábban nem írtam mit eszünk), ez attól is függ mit kínál a hütte. A legtöbb helyen nincsenek nagy konyhára berendezkedve, ott max. egy-két sütemény és hidegtál szerepel az étlapon. A nagyobb fogadók több választékot kínálnak, ott van virsli, gulyás, lencse és borsó főzelék tartalmasabban :-) Kínáltak itt gőzgombócot is és én majdnem elcsábultam... :-) de a lencse füstöl húskockákkal is nagyon finom volt.

      Törlés
  2. Mennyi szépséggel teli napotok volt! Az a 9. kép szinte csalogatja az embert!
    Belegondoltam hogy a hideg patakban milyen érzés lehetett a lábatokat belelógatni! Beleborzongtam, de utána biztosan nagyon jó érzés lehetett.
    A 30. kép nagyon érdekes! Olyan, mintha ott állnának a szülők, és a lábuknál egy kisgyerek, aki még csak a földön csúszkál, kapaszkodik fel egyik szüléjéhez, mintha azt kérné "Engem is emeljetek fel a magasba!"
    Azt a bábakalácsot én sem hagytam volna ott!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emlékszem a legelső alkalomra, amikor kipróbáltam a hegyi patak Kneipp kúráját.... :-D Mára szinte hozzátartozik, ha az időjárás is megfelelő hozzá. Mindig nagyon hideg a víz, mindig először erőt kell magamon venni, de utána visszabújni a zokniba és bakancsba valami mennyei érzés! Ki kell próbálni, egyszer meg kell tapasztalni! :-)
      Nagyon szépen írtál a 30-as képről Mancoka! ❤️ Valóban, így utólag megnézve. Gondolj csak bele, több száz éves fák gyökerei... és az a fenyőillat a fa körül...

      Törlés
  3. Nem én lennék, ha nem a 17-es tetszett volna a legjobban ! :-)

    Manókert

    A moha, a moha
    az kérem egy kész csoda.
    Párna, ami apró, szőrös
    meglapul a sok nagy kő közt.
    Terepszínű: zöld és barna,
    néha fák törzsét takarja.
    Hogyha nézed - jó sokáig -
    alakot ölt, s elbokázik.
    Meglehet, csak éjszaka
    - ha nem látod - tér haza.
    Ez a manók kertecskéje…

    Ez meg itt a mese vége.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem tudod, Te jutottál eszembe, mikor a moháról a fotót készítettem. :-)
      Nagyon kedves ez a versike a moháról! Még sosem hallottam, köszönöm szépen! :-)))))

      Törlés
  4. Ragyogás, szépség, tiszta tavasz!! ez jut eszembe a képeidről :)

    A fotóidat nézve csak arra tudok gondolni, mozog a lábam, mennék ezerrel ki a hegyekbe, lehajolni a virágokhoz, kezet-lábat-arcot mosni a patakban, lélegezni mélyeket a kristálytiszta levegőből, Istenem de hiányzik!! régen voltam, talán pótolom a hétvégén, megyek Szlovákiába, ha minden igaz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban ezt éreztük a múlt hétvégén, ilyen volt! :-)

      Sejtettem, hogy beindít, remélem összejön a szlovákiai túra, drukkolok és várom a beszámolót róla! :-)

      Törlés