"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-08-23

Szeder túra

Legutóbbi hegyi túránk alkalmával láttuk, hogy már nagy mennyiségben érnek az erdei szedrek. Évek óta visszajárunk egy helyre, ahol egy kis kirándulás alkalmával egybekötve minden évben szedünk magunknak.




A katolikus Bajorországban van a legtöbb munkaszüneti nap. Augusztus 15-dike is egy ilyen nap, itt úgy hívják Mariä Himmelfahrt. Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele napja hova máshova is vezethetett bennünket, mint a “Mária gyermekével” hegyhez (Wendelstein 1.838 m), Bad Feilnbach településéhez.

Wendelstein 1.838 m - "Mária gyermekével" (fekve)




Már roskadoznak a gyümölcsfák a szilváktól, körtéktől és almáktól. A település híres a mosolygós almáiról, minden évben meg is rendezik az Apfelmarkt-ot. Az alma vásár ünnepére alma-királynőt választanak, minden e gyümölcs körül forog. Készülnek a finomabbnál finomabb almás édességek az ökológiai termesztéssel sok látogatót csábítva a környékről. Természetesen likőr, pálinka, lekvárok és a hozzá illő sajtok, fűszerek, olaj, ecet, az ősz adta virágok és egyéb saját készítésű termékek kerülnek az asztalokra kóstolni és vásárolni. Bajor fúvós zenekarok adják a talpalávalót ehhez az őszi arató-ünnephez. Remélem sikerül az idei 27. ünnepségre október közepén ellátogatnunk, természetesen írok majd róla.





Az erdei út a nedves levegőnek köszönhetően még intenzívebb illattal vett bennünket körül. Az illóolajok ereje eső után mindig fokozottabb. Bíbor nebáncsvirágok szegélyezték a nedves patakmentét.





Megtalálva szedresünket teleszedtük dobozunkat az egészséges és aromás bogyókkal. Négy kis üveg lekvárt tudtam télre elrakni az almáriumba, a lakást belengte a szederillat.




Hazafelé még megálltunk, pontosabban leültünk az erdei open air erdei moziban a hatalmas bükkfák alatt.


Bad Feilnbach települése

Kreatív kirándulók itt hagyták nyomaikat az erdő lakóinak.




8 megjegyzés:

  1. De gyönyörű a szilvás fotó, egyből az Anyukám fája jutott eszembe otthon, azon is így roskadozik, hétvégén megszedem, ne roskadozzon tovább :)

    Nagyon jó a körberakott fa törzse, mit ki nem találnak és mennyire ötletes!!

    Hmmmm, érzem a szeder illatát, mennyei lekvárod lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Főzz Te is finom lekvárt Orsi, én is szeretnék szilvát is elrakni.

      Rovaroknak, kisállatoknak menedék a fatörzs gyökerei között.

      Törlés
  2. De jó, hogy van ilyen "szedres" helyetek. Nálunk aranyáron mérik a szedret (is) - a nagy forróságban kiégtek szinte, összeaszalódtak a szemek, nem hinném, hogy vad szedret lehet idén az erdőben találni. A háziasított (tüskétlen) szedernek meg az aromája nem olyan, mint az erdeinek. Szóval nem lesz szederlekvárom idén se... már tavaly se volt :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem sikerül még a jövő hétvégén egy kicsit szednünk, pár üveggel nem ártana. Igen, sokkal aromásabb az erdei bogyó, mint a kerti. Ez így van az epernél is.
      Ma hullóalmát szedtünk a közelünkben és ma almalekvár készült pár üveggel. Jól halad a téli almárium feltöltése. :-)

      Törlés
  3. Nem rossz. Én is mindig szeretnék erdőben friss bogyókat szedni, de nem merek, mert állandóan rémíszgetnek a rádióban, hogy fertőzött lehet a Fuchbandwurm-mal, ami egy parazita, amit a róka terjeszt és az emberből nem lehet kiirtani. De ez nagyon ritka betegség, állítólag tavaly egész Németországban már csak 20 megbetegedés volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emlékszem, már említetted. Ezek a szederbokrok mellmagasságban vannak, oda róka nem ér fel, arról nem beszélve, hogy igen tüskés, bozótos messziről elkerülik. Már korábban is onnan szedtünk szedret lekvárnak, kipróbált hely.

      Törlés
  4. Olyan gyorsan repül az idő... Már megint itt vannak az ősz előhírnökei 😞
    Most pedig a hétvégén Ausztriában nem elég hogy végig esett az eső, de vasárnap reggelre havas volt a táj! Augusztus végén!!! 😞

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rohan az idő, saímos. "Megállítanám, de nem lehet...".
      Azért az augusztusi hó még a hegyekben is meglehetősen korai. Láttam képeket, videókat. Lejött a hószint egész 1.700 m-ig, ez azért súrolja a "durva" határát.

      Törlés