"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-08-02

Balatonfüred, te csodás!

„…s az a Balaton mintha rám nevetne, s az a nádas mintha nekem súgna-búgna, s a látásnak messze határán égnek, földnek, Bakonynak, Tihanynak, tengervíznek édes ölelkezése, bizalmas összehajlása, s mindez egymást kerülve, váltogatva, kergetve, egymással összejátszva s a hátam mögött nyugvó nap arany sugarával ragyogón fölékesítve…“ Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül

Amikor szállást foglaltam a júliusi hétvégére nem tudtam, hogy épp azon a hétvégén rendezik meg a füredi Anna-bált. Később realizálódott bennem, még sosem jártam ott ekkor, te jó ég, biztos tömeg lesz a városban, a parton.


A Reformkort idéző történelmi ünnep idén a 193. alkalommal került megrendezésre. Az Anna-bál szépe választáson kívül Prímásverseny, Opera gála, térzene, táncbemutatók színesítették a füredi hétvégét.
Az első füredi Anna-bált 1825. július 26-án rendezték meg a Horváth-házban. Az inkább villának nevezhető épület előtti tér a szívkórházzal és az Anna Grand Hotellel közrefogva a rendezvények központjává vált ezen a hétvégén.







Ügyesen a tömeget kikerülve és a hőséget enyhítve a vízparton, a vízben és az árnyas sétányokon töltöttük inkább az időt. Csodás a belváros, minden igényt kielégít. A korhű romantikus ruhákba öltözöttek nélkül is elegancia és grácia, Kisfaludy, Blaha és névadóm Jókai utcái, épületei között, a parkban, a sétányok mentén. A koros platánok levetve szürkés kérgüket krémszínű krinolinjaikban elegánsabbak voltak mindenkinél.






Sós-fémes vízét természetesen megkóstoltuk
A bált megelőző este, mikor elült a zaj sétánkkor beinvitáltak a Kedves Kávéház és Cukrászdába. Minden bizonnyal azért bólintottunk rá, mert valóban kedves volt a meghívás. Rendelésünkre várva lapozgattam az asztalon lévő kis történeti füzetecskét. Nevéhez hűen kedves a története és ahogy továbbviszik a hagyományt. Nem utoljára jártunk itt!
Meglepetésünkre rövid idő után a szomszéd üzlet balkonján egy fiatal dj zenét szolgáltatott. De milyet? Különleges dél-amerikait, spanyolt, közismert amerikait és mégis illett a képbe. Alig bírtam ki mozdulatlanul az asztalnál. Nagyon jó hangulatot teremtett, nekünk maradandó emléket.






A bál estéjén a tó felett szürke felhők gyűltek. Természetanya kegyes volt, csak a tó vizére szórta üdítő cseppjeit, csak amikor már zárt körben ünnepeltek küldte az áldást a városra is.









A füredi vitorlásverseny is ezekben a napokban zajlott. Az 50. Kékszalag Erste Nagydíj alkalmából a Vitorlázeum és egy parti kiállítás várta a füredi mólónál az érdeklődőket. Emlékezés az egykor útjára indított megmérettetésnek, a győztesekre a technika csínjára-bínjára. A média és egyéb reklámot meglovagoló cégek gyűltek össze a sétány központjában. Nagy volt a tömeg a hőségben.



Mini-vitorlások versenye 






Volt még egy pont függetlenül báltól és versenytől, ahol szinte mindig sokan várakoztak és az a Füredi korzó fagyizó volt.

Éjszakai tömeg a fagyizó előtt
Bizony megérte a sorokat kivárni! Pár éve olvastam, hogy az északi part legfinomabb fagylaltját itt készítik. Nos, azt nem tudom, de hogy mi sem hagytuk ki egy nap sem - volt, hogy többször is - az biztos. Kivártuk a sorokat, mert megérte! A 28 különböző fagylalt közül nem volt könnyű választanom. A közismert fajták mellett különlegességekkel is kirukkoltak. Megkóstoltam a Tihanyi visszhang néven futó hideg édességet is, mely (természetesen) levendulás, mellette madártej málnalekvárral és mandulagrillázzsal készült, de volt mákvirág és egyéb nem mindennapi is. A narancsos csoki tetszett, de a pálmát nálam a sós karamell vitte el! Minden nap megörvendeztettem vele magam. Megemlíteném, hogy a 3-4 sornyi tömeget kiszolgáló fiatal lányok kedvessége, türelme fokozta nálunk a fagyizás örömét! Köszönet érte ezúton is. :-)

Csodás esti fényekkel búcsúztatott a város a part mentén.







“Süt a nap, egy felhőn fekszem
Rózsaszín napszemüvegben
Bíbor köd a felhők fölött
Kipróbálom máskor is, bejött
Ez a végtelen kényelem sziget
Nézz szét, úgyse láttál ilyet
Végtelen kényelem sziget
Paradicsom a felhők felett” 
Hooligans: Paradicsom

6 megjegyzés:

  1. Hát igen, a Balaton, az mégiscsak egy jó hely...Még akkor is, ha már messze nem olyan, mint rég. Balatonfüred pedig mindig is elegáns, szép hely volt. Szerencsétek volt az idővel is, és talán a rendezvényekkel is. A fagyi meg.... hát tud egy fagyi "rossz" lenni ? Ha pedig kedves, udvarias emberekkel találkozol, annak is örülni kell manapság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az volt a benyomásunk a környékről, hogy sokat változott pozitív irányba. Tisztaság, rendezettség, szervezettség, udvariasság tekintetében különösen az utóbbi években. Egy kolléganőm két kéttel előttünk járt Keszthely - Zalakaros vonzáskörzetében (ahová ő is rendszeres visszajáró) és tőlünk függetlenül ugyanezt észrevételezte. Nagyon örülök neki!

      Törlés
  2. Nagy szerencsétek volt szerintem az Anna-vállal. Nekem nagyon tetszettek a képek a sok korhű ruhába öltözött párról.
    A vitorlás verseny hajói pedig kiszínezik a tavat. Ahogy a hattyúk és kacsák is.
    Nemhiába, a Balaton az Balaton. Szép emlékek fűznek hozzá. 💙

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, a báli felhajtás nem volt a terveink között, azt csak utólag realizáltuk. Füred minden esetre felfelé ugrott a ranglistánkon pedig eddig is dobogós helyen szerepelt. :-)

      Törlés
  3. Nem sokszor voltam a Balatonnál, így kevés települést ismerek a környékén, de Balatonfüred mindenesetre viszi a pálmát nálam is. Nagyon sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben. Hiába no, ami szép az szép :)

    VálaszTörlés