"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2018-07-02

Az első réti füzények a smaragdzöld Jenbach mentén

A gyógyüdülőhelyként ismert bajor Bad Feilnbach is a kedvenc kirándulóhelyeink közé tartozik. Mint gyógyüdülőhely a település virágkorát már maga mögött tudhatja. Több hotel, klinika bezárt már, pedig a környék levegője, az itteni klíma ma is tökéletes! 
A mesterséges vízesésekkel teli Jenbach folyó partja mentén sokan kirándultak aznap, sok kisgyermekes szülő vette célpontnak és rendeztek pikniket a folyóparton.
A település központjából a Wendelsteinstr. - Kufsteiner Str. kereszteződésénél kezdjük a túránkat az év minden évszakában.
Jenbach
A Wendelstein út, ahonnan a nevét is kapta egész pontosan a Wendelstein hegyre (1.838 m) - mi másra :-) - enged kilátást. A fekvő Máriát gyermekével - a köznyelv így hívja a hegyet - aznap felhők takarták be. A folyó színe a mélyebb részeken smaragdosan tükröződött.


Wendelstein 
Réti füzény




A mesterségesen átépített folyómeder mára zsilipekkel és vízlépcsőkkel, sziklafogókkal megzabolázva barátságos képed ad és lehetőséget a part mentén kirándulni. A vízesések a lépcsőfokoktól a több méteres vízfüggönyös vízesésig tevődnek - mind más hangon csobog, igazán kellemes a vízparton leülni és hallgatni.












A méretes köveken be lehet ugrálni több helyen a folyóba, vannak szalonnasütő-pihenők. A túlparton erdei iskola indiánsátras tábora várja a gyerekeket. Egy info-pavilon tájékoztat az itt élő flóra és fauna sokszínűségéről. 
Még találtam nyíló pipacsot, de már virágoztak a fűfélék is és érett az erdei szeder.






Egy vargakanyar után visszafelé a folyó partjához közeli Millau vendégházba tértünk be. A közeli egyetlen gasztro-hely is mára törzshelyünkké vált. Kellemes nyáron a virágos kerthelyiség árnyékában megpihenni, a házi készítésű sütijükből válogatni vagy a hidegebb téli napokon átmelegedni.


Sárgabarackos mandulás torta rebarbara szörppel 

8 megjegyzés:

  1. Szépek ezek a kis vízesések, még ha mesterségesek is. "Feldobják" az amúgy egyhangú vízfolyást a csörgedezésükkel.A kis vendégház udvara meg hogy tele van virágokkal ! Jó lehet ilyen helyen megpihenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában jobban kedvelem a természet alkotta teret, de itt a folyó mentén szépet alkottak. Egyre több a látogató. Ha arra gondolok évekkel ezelőtt mennyire "lakatlan" volt.

      Törlés
  2. Nézem a folyókat, patakokat amit mutatsz...tudod, mindig kiakadok mennyire különbözik a két világ egymástól, gondolok itt a szeméthegyekre, ami jellemzi Erdélyben a patakpartokat, tópartokat :((( Pedig világszép helyek vannak ott is, de az emberek mentalitása, uhhh!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komoly? Ennyire rossz az általános megfigyelésed? Elszomorító. Előfordul olykor errefelé is, de nem jellemző. A patak- és tópartok rendben vannak, az erdőkben is. A városok, falvak utcáin már nem olyan tiszta, mint pl. 10 évvel ezelőtt illetve még korábban.

      Törlés
    2. sajnos igen :( nagyon sok hulladék van mindenfelé, ránk is jellemző, de ott még szörnyűbb a szemetelés. Meseszép hegyi patakok és mindenhol ott van a leborított szemét, amit aztán egy áradás szépen visz és terít a lentebbi részeken. Borzasztó :(

      Törlés